Guldenmunten.nl
 
Oude Munten inwisselen

Guldens inwisselen

Voor bankbiljetten van de gulden geldt dat je deze nog tot 2032 kunt omwisselen bij De Nederlandsche Bank (DNB). Wat betreft de guldenmunten, zoals dubbeltjes, kwartjes en rijksdaalders, geldt dat deze officieel niet meer kunnen worden ingewisseld. Het inleveren van guldens in muntvorm kon tot en met het einde van 2006. Dit gold overigens alleen voor particulieren. Bedrijven moesten al hun guldens al voor 2003 gewisseld hebben.Inwisselen oude guldens Guldens omwisselen en het inleveren van guldens kan eventueel nog wel bij particulieren en munthandelaren, maar dit wordt dus niet meer officieel geregeld door De Nederlandsche Bank.

Wil je echter zilveren guldenmunten zoals zilveren rijksdaalders en zilveren guldens inwisselen, dan kun je je wenden tot de Koninklijke Nederlandse munt of munthandelaren. Dat geldt ook voor herdenkingsmunten.

Kom je erachter dat je nog Nederlandse guldenmunten in je bezit hebt, dan kun je natuurlijk proberen deze te wisselen tegen euroís met verzamelaars. Meestal moeten de guldenmunten wel een speciale uitgave of andere bijzondere eigenschap met zit meedragen willen ze interessant genoeg zijn voor de verzamelaar.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen het omwisselen van guldens te schrappen en je oude guldenmunten te bewaren. Ze kunnen een leuke herinnering zijn aan het gulden tijdperk en interessant om bijvoorbeeld aan kinderen of kleinkinderen te laten zien.
Uit onderzoek van het Ministerie van FinanciŽn bleek in 2006 al dat maar weinig mensen bereid waren hun guldenmunten om te wisselen. 68% had halverwege 2006 nog guldens in bezit, waarvan slechts 11% van plan was deze nog in te gaan wisselen.